TOT CE TREBUIE SA STII DESPRE MIERE

Numitorul comun al bunatatilor de la BeeNuts este mierea pura,
deci merita sa-ti povestim mai multe despre ingredientul nostru minune.

Vei descoperi pe site o multime de tipuri de miere, iar despre unele probabil nici nu stiai ca exista.
De la mierea de salcam, cunoscuta de toata lumea, pana la mierea de anason, ce provine din Spania,
toate sunt produse 100% naturale, bogate in nutrienti.

Beneficiile Mierii

beneficii_0000_Vector-Smart-Object

Fortifica sistemul imunitar

Miere naturala, organica este încărcata atat cu vitamine, minerale cat si enzime care protejează organismul de bacterii și stimuleaza sistemul imunitar.

Te ajuta sa pierzi in greutate

Apă caldă sau ceai cu lămâie și miere, pe stomacul gol, primul lucru de dimineata, este componenta principală a programului de detoxifiere oferit de multi nutritionisti.

Iti creste nivelul de energie

Zaharurile naturale din miere oferă o sursă sănătoasă de calorii si energie pentru organism. În plus, folosind miere pentru un impuls de energie, răspundem poftei înnăscută corpului pentru ceva dulce.

Reduce riscul cardio vascular

Mierea amestecata cu scortisoara a fost demonstrat ca revitalizeaza arterele si venele inimii și reduce colesterolul din sânge cu până la 10%.

Regleaza nivelul zaharurilor

Mierea poate ajuta la reglarea nivelului de zahar din sange ca urmare a combinației de fructoză și glucoză. Unele tipuri de miere au un indice glicemic scăzut.

Fortifica sistemul imunitar

Miere naturala, organica este încărcata atat cu vitamine, minerale cat si enzime care protejează organismul de bacterii și stimuleaza sistemul imunitar.

Mierea cristalizata

O GARANTIE A CALITATII

Trebuie sa stii mai intai ca mierea nu se zahariseste, ci se cristalizeaza in mod natural.
Unele sortimente cristalizeaza mai repede, altele mai lent, altele nu cristalizeaza deloc.

miere cristalizata

Cristalizarea mierii este influentata de raportul dintre fructoza si glucoza, care sunt principalii ei componenti.
In Romania, mierea de salcam si de mana nu cristalizeaza deloc, deoarece contin mai multa fructoza, in timp ce la mierea de rapita, tei, floarea-soarelui, poliflora, care contin mai multa glucoza, cristalizarea se produce mai mult mai rapid, chiar la cateva saptamani de la extractie.

Mierea se cristalizeaza la temperaturi intre 10 si 20 de grade.
Temperaturile de peste 20 de grade si cele scazute sub 0 grade impiedica cristalizarea.

puncte

Iti recomandam sa consumi mierea cristalizata ca atare fara grija, ea isi pastreaza toate calitatile produsului natural.
In plus, are avantajul ca se trasporta fara riscuri. Si nu, nu iti curge de pe paine; Daca totusi vrei miere fara cristale, poti topi mierea din borcan introducandu-l in apa calda.
Noi iarna tinem mierea pentru consumul imediat langa o sursa de caldura, astfel incat avem mereu miere lichida.

De ce te sfatuim chiar sa cumperi miere cristalizta?
Pentru ca prezinta o garanie a calitatii, cristalizarea fiind un fenomen natural. Mierea artificiala sau falsificata se obtine prin topirea siropurilor de zahar, ceea ce impiedica sau intarzie cristalizarea.

Practic, mierea falsificata se gaseste mai des sub forma fluida si mai rar sub forma cristalizata.

Pe scurt, cateva lucruri importante despre miere:

  • Este bogata in antioxidanti si nu contine grasimi, iar gustul dulce este dat de continutul de glucoza si fructoza, sursele naturale de energie ale organismului tau.
  • Mierea pura se cristalizeaza (zahariseste)! Este o stare naturala specifica si nu altereaza cu nimic proprietatile si gustul.
  • Singura miere care nu se cristalizeaza (zahariseste) este mierea de salcam.
  • In mod ideal, mierea se depoziteaza la intuneric, la o temperatura de 20 – 25 grade, cu capacul bine inchis.
  • In cazul in care mierea s-a cristalizat (zaharisit), inchide bine borcanul si pune-l in apa calda (40o-50oC). Lasa-l pana cand mierea revine la starea initiala.
  • In combinatie cu anumite fructe, mierea devine mai tulbure pentru ca fructele se macereaza in timp si lasa din sucurile lor in miere, efectul fiind benefic pentru ca ingredientele capata o sinergie proprie.
  • Mierea de mana este singura ce poate fi consumata si de persoanele alergice la polen! Acest tip de miere nu provine din flori, ci din sucurile dulci de pe frunzele de fag, frasin si stejar.
  • Mierea este singurul desert 100% natural, care aduce beneficii pentru sanatate si nu calorii inutile, ca dulciurile imbogatite artificial sau cu un continut ridicat de zahar.
  • In mare parte, mierea care se gaseste in comert contine zahar, si alte ingrediente artificiale. Mierea de la BeeNuts este 100% pura si provine direct de la producatori din tara si strainatate.
  • Mierea este medicament natural! Are un efect benefic in afectiunile respiratorii, digestive sau circulatorii, intareste sistemul imunitar si regleaza continutul de zahar din sange, are efect anti-biotic si ajuta la regenerarea pielii. Tocmai de aceea a fost numita “hrana vie”.
albinele

TOT CE TREBUIE SA STII DESPRE ALBINE

Colaboram cu milioane de albine din tara
si strainatate si luam de la ele mierea pura,
ingredientul de baza in toate retetele noastre delicioase.

Cate lucruri stii de fapt despre albine?

bee

225.000

de flori vizitate de toate albinele dintr-un stup stup in fiecare zi, zi de zi

80.000

de kilometri pe care ii parcurg albinele dintr-un stup pentru a ne aduce 450 de grame de miere

60.000

de albine in medie in fiecare stup, ceea ce inseamna ca daca am fi albine, tot Bucurestiul ar incapea in 33 de stupi

12.000

de batai pe minut pe fiecare din cele 4 aripioare firave ale unei albine

bee

Albinele, precum furnicile, sunt insecte incredibile, cu o viata sociala complexa. Ele sunt esentiale pentru natura si sunt responsabile de polenizarea majoritatii plantelor.

Intr-un stup locuieste un singur roi de albine. Roiul este alcatuit din trei tipuri de albine: regina (matca), lucratoarele si trantorii.

Albinele lucratoare alcatuiesc majoritatea populatiei si sunt toate femele, dar neputandu-se reproduce. Albinele lucratoare sunt altruiste, pentru ca au grija de regina, si practic efectueaza toate sarcinile necesare pentru sustinerea stupului.

Regina traieste intre 3 si 5 ani si este singura care depune oua. Intr-o singura zi, matca depune pana la 2000 de oua, de doua ori greutatea ei. De-a lungul anului, o matca prolifica depune pana la 200 000 de oua. Ouale fertilizate vor deveni albine lucratoare, iar cele nefertilizate devin trantori. Matca poate doza numarul de oua pe care le fertilizeaza. Matca comunica cu celelalte albine prin feromoni. Feromonii secretati de regina reprezinta amprenta olfactiva distincta a fiecarui roi. Lucratoarele stiu cand regina este pe moarte, deoarece aceasta nu mai degaja feromoni. Daca regina moare prematur, fara sa apuce sa depuna oua de regina, albinele vor crea o noua matca din larvele deja existente, daca acestea nu au mai mult de 3 zile.

Intr-un stup locuieste un singur roi de albine. Roiul este alcatuit din trei tipuri de albine: regina (matca), lucratoarele si trantorii.

Albinele lucratoare alcatuiesc majoritatea populatiei si sunt toate femele, dar neputandu-se reproduce. Albinele lucratoare sunt altruiste, pentru ca au grija de regina, si practic efectueaza toate sarcinile necesare pentru sustinerea stupului.

Regina traieste intre 3 si 5 ani si este singura care depune oua. Intr-o singura zi, matca depune pana la 2000 de oua, de doua ori greutatea ei. De-a lungul anului, o matca prolifica depune pana la 200 000 de oua. Ouale fertilizate vor deveni albine lucratoare, iar cele nefertilizate devin trantori. Matca poate doza numarul de oua pe care le fertilizeaza. Matca comunica cu celelalte albine prin feromoni. Feromonii secretati de regina reprezinta amprenta olfactiva distincta a fiecarui roi. Lucratoarele stiu cand regina este pe moarte, deoarece aceasta nu mai degaja feromoni. Daca regina moare prematur, fara sa apuce sa depuna oua de regina, albinele vor crea o noua matca din larvele deja existente, daca acestea nu au mai mult de 3 zile.

Albine lucratoare au o durata de viata scurta, aproximativ 30 de zile, in acest timp trecand prin diferite stadii de dezvoltare in ceea ce priveste rolul lor din stup.

Albine-lucratoare pot fi clasificate in: doicialbine casnice, care sunt responsabile pentru intretinerea stupului, sau ca si culegatoare al caror rol este de a colecta nectar, polen, precum si apa necesara pentru a sustine viata.

Diviziunea muncii in cadrul unui stup este data de varsta albinelor lucratoare. Lucratoarea isi incepe viata curatind celula din care s-a nascut, apoi trece la ingrijirea puetului si depozitarea alimenelor si isi inchei viata prin culegerea polenului, a apei si a nectarului. In cadrul acestui program de munca albinele tinere lucratoare petrec o mare parte din viata lor in interiorul stupului, in momentul in care acestea devin culegatoare, devin vulnerabile, la vreme rea si la uzarea aripilor.

Pe durata vietii o albina produce 1/12 lingurite de miere. Mierea este produsa din nectarul cules din flori, depozitate in fagure si deshidratat. Albinele elimina apa din nectar prin batai ale aripilor, pana cand ramane o umiditate de 17%. Apoi fagurii sunt sigilati cu dopuri de ceara. Ceara este produsa de niste glande speciale aflate in abdomen, apoi secretata in stomac si mestecata de albine.

Albinele lucratoare comunica intre ele prin dansuri. In acest fel isi semnalizeaza una alteia pozitionarea surselor de hrana si potentialele pericole.

Cauzele principale de deces pentru o albina lucratoare este epuizarea. Astfel, muschii si aripile lor suporta doar un anumit timp de zbor, in general 800 km, in momentul atingerii acestui interval de zbor, se vor afla in incapacitatea de a zbura si a avea grija de ele insele.

Trantorii, masculii sunt produsi numai de catre regina. Desi putini la numar, ei au un singur rol, dar important, rolul de parteneri ai reginei. Durata de viata la trantor este foarte scurta, pentru ca dupa imperechere abdomenul lor explodeaza ceea ce duce la o moartea rapida. Trantorii sunt doar partenerii regiei, si nu sunt implicati in hranirea coloniei, sau intretinerea stupului. Astfel, in cazul in care resursele sunt limitate, albinelor lucratoare nu le place sa pastreze trantorii si ii va goni in din stup sau ii va omora. Trantorii isi petrec cea mai mare parte a timpului in afara stupului, acestia sunt mai expusi epuizarii sau decesului. Toate aceste lucruri duc la o durata de viata a trantorilor in jurul a 25 de zile.

Temperatura joaca un rol esential in dinamica populatiei din stup. Albinele vor zbura doar cand temperatura medie zilnica depaseste 12 grade Celsius, viteza vantului nu este mai mare de 34 km/h si nu ploua. Iarna, albinele stau in stup sub forma de ciorchine pentru a incalzi regina si pe ele insele. Mierea de albine stransa vara este folosita in acest anotimp ca si sursa de hrana si supravietuire.

Mierea este singurul aliment complet, care poate sustine singur viata. Contine glucide, vitamine, minerale, antioxidanti, apa si enzime. Albinele sunt indispensabile pentru supravietuirea noastra, chiar daca nu cosntientizam asta de multe ori. Sunt singura specie de animale de pe Terra care aduce beneficii mediului fara a face rau altei specii, de plante sau animale.