Echipa BeeNuts si-a propus sa pregateasca un interviu autentic, direct din stup. Ideea era sa sa aflam secretele mierii direct de la albine, producatorii oficiali. Dar iata ca nu s-a putut, toate albinele erau plecate pe campii sau mult prea ocupate ca sa stea cu noi la povesti.

Si asa am ajuns sa stam de vorba cu Dl. Trantor, singurul locuitor al stupului care nu se grabea nicaieri.

BeeNuts: Salut! Avem multe sa te intrebam, dar spune-ne mai intai cu ce te ocupi.

Dl. Trantor: Am o reputatie cam proasta, asa am auzit. In principiu, jobul meu e sa asigur perpetuarea speciei. Mare lucru! Credeti ca sunt lenes pentru ca nu produc miere. Ei bine, adevarul e ca nici n-as putea. Nu sunt dotat cu trompa de cules polen, deci trebuie sa fiu servit cu miere pentru a supravietui. Si sa nu credeti ca traiesc doar pentru momentul imperecherii: corpul meu bine facut degaja multa caldura, deci ii incalzesc pe cei mici pentru a creste mai repede. Si tot degeaba: daca are noroc, un Trantor moare dupa imperechere. Daca nu, este izgonit din stup cand vine toamna. In fine, orice pentru Regina!

BeeNuts: Suna complicat! Cate abline traiesc intr-un stup?

Dl. Trantor: Depinde! Poti fi mii sau zeci de mii de albine intr-un stup. Dar matca, Regina, e numai una. In general, suntem 90% albine lucratoare si 10% trantori. Cumva tot stupul e o familie. Suntem frati si surori de la o singura mama. O mama care depune cam 2000 de oua pe zi, dar numai in lunile mai – iunie. In rest se odihneste…

BeeNuts: Chiar merita, dupa atata munca. Revenind, stii ca noua, oamenilor, ne place tare mult mierea…

Dl. Trantor: Am observat!

BeeNuts: Cata miere se produce in stup si cata va ramane voua?

Dl. Trantor: Parerea mea e ca “donam” prea mult. Bine, oamenii au grija de noi, deci trebuie sa-i rasplatim cumva. Un stup bun da minim 50 kg de miere pe an. Dar nu e numai asta! Tot noi producem si ceara, polen, propolis, laptisor de matca… toate astea sunt minuni! Sunt hrana si medicamentele noastre, dar pentru voi sunt mai mult de atat. Pentru ca nu le puteti produce singuri, nu-i asa?

BeeNuts: Asa e, cum vine frigul, trecem pe tinctura de propolis, ceai cu miere si laptisor de matca.

Dl. Trantor: Foarte bine faceti! Minunile astea produse de noi au atatea substante hranitoare… Imaginati-va, noua nici nu ne mai trebuie alt fel de mancare pentru a supravietui. Noi nu mancam ciocolata!

BeeNuts: Stim, voua va plac florile!

Dl. Trantor: Da, florile noastre frumoase. N-am putea trai fara ele. Si nici ele fara noi! Albinele lucratoare le ajuta sa se polenizeze, mutand polenul peste campuri. Daca stai bine sa te gandesti, toata planeta depinde de noi. Nu vin albinele, nu se raspandesc plantele. Nu sunt plante, nu mai e nimic…. ma rog, cred ca ati vazut si voi filme apocaliptice. Atat sa retineti: albinele au cel mai important job din lume. De-aia suntem atat de serioase!

BeeNuts: Va multumim. Si promitem sa avem grija de voi!

Dl. Trantor: Hehe …sa zicem ca e o colaborare pe termen lung. Oamenii si albinele sunt prieteni de cand lumea. Nu cred ca e vreun loc in lume unde sa nu se consume miere. Sau om care sa nu se teama de intepatura albinei…

BeeNuts: Chiar asa, de ce ne intepati?

Dl. Trantor: Aici e si o confuzie. De cele mai multe ori va inteapa viespile. Ele sunt mai nesuferite. Noi atacam doar daca ne simtim in pericol. Cand sunt necunoscuti pe langa stupi sau ceva. Si atunci e trist, pentru ca albina care infige acul, ramane fara el si moare. Norocul meu ca n-am asa ceva!

BeeNuts: Trantorii n-au ac?

Dl. Trantor: Nu, noi avem organe genitale in loc. Suntem speciali!

BeeNuts: Si cum adica atacati doar necunoscutii? Recunoasteti oamenii?

Dl. Trantor: Sigur ca da! Auzi, noi suntem mici, dar avem creier. Si chiar unul perfect adaptat traiului nostru. O albina are in cap doar ce trebuie sa faca. Sa caute flori sau sa aiba grija de oua, depinde. Cat despre fetele oamenilor, ne e usor sa le recunoastem. Identificam fiecare parte: ochii, nasul, gura si retinem intregul.

Ah scuza-ma, s-au intors lucratoarele si ma duc sa-mi dea niste miere. Mai vorbim si alta data

Poti incerca toate produsele aduse de albine in stupul BeeNuts aici!