Daca “uiti” un borcan de miere in dulap, este foarte posibil ca dupa ceva timp sa gasesti mierea in alta stare: zaharisita.

S-o arunci?  Nici vorba!

cristalizarea mierii

Zaharisirea este dovada clara ca mierea este pura, cristalizarea fiind un fenomen natural. Se intampla la diferite temperaturi si dupa o perioada de timp variabila, in functie de tipul miere.

De exemplu, mierea poliflora sau mierea de floarea soarelui capata mai repede aspectul cristalizat, in timp ce mierea de mana, mai greu. Exista si o exceptie: mierea de salcam – aceasta nu se zahariseste deloc!

Dar de ce?

Mierea contine zaharurile naturale – glucoza si fructoza – in procent de 70%. Fiecare tip de miere are un procent diferit din aceste zaharuri, iar raportul lor determina procesul de cristalizare, mai lent sau mai rapid. Cu cat mierea are mai multa glucoza, cu atat se va zaharisi mai repede.

Probabil ai observat si ca uneori mierea nu se zahariseste in totalitate, ci formeaza straturi de culori mai inchise sau mai deschise. Tot datorita glucozei se intampla! Pe masura ce trece timpul, aceasta se separa in cristale deshidratate, iar cristalele de glucoza sunt aproape albe.

In plus, mierea pura mai contine si particule de polen si bucatele de ceara, iar acestea o ajuta sa se zahariseasca si mai usor. Prin urmare, mierea ce a fost incalzita si filtrata ramane in forma lichida mai mult timp decat mierea cruda.

Si temperatura conteaza: intre 10 si 15 grade Celsius, mierea se va zaharisi cel mai repede. La o temperatura mai scazuta, procesul este incetinit. In schimb, la o temperatura de peste 40 de grade, cristalele de glucoza se topesc, iar mierea redevine lichida.

Deci stim si cum sa rezolvam “problema” cristalizarii! Este de ajuns sa pui borcanul bine inchis in apa fierbinte si mierea va reveni la forma initiala in 10-15 minute. Asta daca nu cumva iti place mai mult zaharisita!

Oricum ai prefera-o, trebuie sa stii ca zaharisirea nu influenteaza calitatea mierii. Ea nu-si va pierde valoarea nutriva si nici proprietatile atat de apreciate. Gustul ramane la fel de intens, deci te poti bucura de desertul tau natural in orice stare.

Pofta buna, pofta de BeeNuts!