Considerată pe bună dreptate ca unul dintre cele mai scumpe condimente din lume la ora actuală, vanilia este fructul unei orhidee cățărătoare originară din America Centrală. Utilizată în Antichitate de triburile aztece pentru aromatizarea ciocolatei, aceasta ne-a dovedit în timp că beneficiile ei nu se limitează la aroma dulce și la gustul delicat, apreciat în egală măsură de mari și mici.

Ce substanțe nutritive conține vanilia?

Extractul de vanilie conține cantități mici ale vitaminelor din complexul B-urilor, precum niacina (vitamina B3), acidul pantotenic (vitamina B5), tiamina (vitmina B1), riboflavina (B2) și vitamina B6. Rolul acestora este unul important pe mai multe planuri: în sintetizarea enzimelor, în funcționarea sistemului nervos și în reglarea metabolismului.
Acest condiment conține ușoare urme de calciu, magneziu, potasiu, mangan, fier și zinc. Potasiul este o componentă importantă a celulelor și a fluidelor corporale, care determină ritmul bătăilor inimii și presiunea sângelui. Fierul este esențial pentru înmulțirea celulelor roșii și intensifică producerea enzimelor antioxidante.
Când pot introduce vanilia în alimentația copilului meu ?

 

Incerca un amestec delicios de miere cu vanilie!

Care sunt beneficiile vaniliei pentru organism ?

Vanilia era folosită odinioară de indieni, atât ca o mirodenie, cât și ca un medicament, aceștia atribuindu-i un rol în stimularea inimii. Asemenea pudrei de cacao, ea este cunoscută pentru că înlătură cu succes oboseala fizică și intelectuală, frica și stările depresive. Recunoscută ca un stimulent al sistemului nervos, vanilia este totodată și un bun remediu împotriva insomniilor : contribuie la relaxarea sistemului nervos și la scăderea presiunii sângelui. În afara parfumului ei plăcut și delicat, vanilia are și proprietăți antispasmodice, antiseptice și digestive. Puțină lume știe, de exemplu, că vanilia stimulează apetitul sau că asigură o digestie ușoară.
Proprietățile ei calmante o recomandă de asemenea pentru tratarea febrei și a convulsiilor bebelușilor, cât și ca remediu în problemele de hiperactivitate ale celor mici. Astfel, câteva bucăți dintr-un baton de vanilie, tăiate foarte mărunt și amestecate cu o cană de lapte cald, vor reduce febra și vor calma infecțiile copiilor.